8 неочевидни знака, че връзката ви няма бъдеще

Като правило, когато влизаме в сериозна връзка, се надяваме тя продължи дълго време. Но възможно ли е да се предвиди колко ще просъществува наистина? Изследователите се опитват да отговорят на този въпрос от години. Да кажем, че склонността на партньора към изневяра е доста очевиден фактор, който има голяма вероятност да повлияе на продължителността на връзката. Но далеч не е единствената. Експертите са установили, че някои на пръв поглед безобидни неща също могат да предскажат, че връзката ви е малко вероятно да продължи дълго време.

Шеметна страст и силна привързаност в началото на една връзка

Резултатите от проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, показват, че партньорите, които са прекалено привързани един към друг от самото начало, много често впоследствие се разделят или се развеждат. Кейтлин Палциос, експерт по отношенията в Gopevine Gossip, обяснява това по следния начин: „Понякога, когато двойките показват чувствата си твърде интензивно, това може да бъде компенсация за други неща, които наистина липсват на връзката им“. Всъщност няма нищо лошо в изобилието от прегръдки и целувки, ако това са искрени изблици на чувства. Важно е обаче да разберете, че с тяхна помощ не се опитвате да игнорирате съществуващите проблеми.
Психологът Клер Стот, който е анализатор на данни за приложението за запознанства Badoo, също подчертава, че страстта избледнява с времето във всяка връзка. Това е естествен процес. „Повечето хора възприемат „медения месец“ на връзката си и нейното завършване адекватно“, казва тя. – Обикновено това не е драматичен край, а естествена сцена. Но ако връзката ви е била твърде интензивна в самото начало, ви се струва, че „медения месец“ е приключил рязко – отивате от една крайност в друга. Връзката на такива двойки много рядко преминава тази граница.

Абсолютно безконфликтна връзка

„Отношенията на партньори, които изобщо не се карат или не разрешават твърде бързо различията, обикновено не траят дълго“, казва Кейтлин Палциос. Проучване, проведено от социолога Джоузеф Грени, установи, че двойките, които „показват нещата ефективно“, са 10 пъти по-щастливи от тези, които предпочитат да премълчат проблемите си. И това си има своето обяснение. Да речем, от добри намерения – например, за да не раздувате конфликта – се преструвате, че сте съгласни с партньора си, въпреки че вътрешно искате да кажете „не“, или предлагате да отложите решаването на въпроса за по-дълго време, за подходящ момент. Какво се случва в действителност? Ден след ден разстоянието между вас расте, което един ден ще се превърне в празна стена от неразбиране. В крайна сметка е невъзможно да се поддържат хармонични отношения там, където няма комуникация.

Скъп сватбен пръстен

Проучване от 2014 г. от университета Емори предполага, че хората, които харчат значителни суми за годежни пръстени, са по-склонни да се разведат в бъдеще. По-специално, мъжете, които купуват пръстени на стойност между 2000 и 4000 долара, са три пъти по-склонни да се разведат с жените си, отколкото тези, които харчат по-малко за тази покупка.
Тълкувайки тези неочаквани открития на изследователите, експертите смятат, че те може да са свързани с това как двойката ще изпитва периоди на финансови затруднения в бъдеще. Тоест, първоначално партньорите харчат повече пари, отколкото могат да си позволят, за да направят сватбата си перфектна. Тогава подобни епизоди започват да се повтарят, само че вече са свързани с нещо друго – например с покупка на скъп недвижим имот или пътуване, което е извън семейния бюджет. И след такива „шикозни“ разходи неизбежно идва „черен“ период, финансова дупка, от която трябва да излезете. Животът в този стил не може да издържи всяка двойка. Това обяснение обаче не взема предвид онези, които печелят достатъчно, за да си купят брачни халки за горепосочените суми.

SSG

Мислите ли, че вашият партньор е вашата „съдба“ (въз основа на идеална сексуална съвместимост)

„Ако водите страхотен сексуален живот и започвате да мислите, че сте намерили идеалния си партньор, това може да е знак, че няма да се наслаждавате на този невероятен секс твърде дълго“, казва сексологът Джес О’Райли. Разбира се, чудесно е да намерите човек, с когото имате много общи неща (включително добра сексуална съвместимост).
Въпреки това, според много проучвания, тези хора, които вярват, че интимно подходящ партньор е тяхната „съдба“, са много по-склонни да бъдат разочаровани от връзките (включително сексуалния им компонент) в бъдеще. И все пак тук има тънка линия. Обратната гледна точка обикновено очаква тези, които вярват в „сексуалното израстване”, тоест съзнават, че интимният живот – както и отношенията като цяло – изискват постоянна работа върху себе си. Така че придаването на голямо значение на случващото се в спалнята изобщо не е лошо. Но е важно да знаете как да се справите правилно с него.

Вашето ДНК

Експерти от Университета на Вирджиния Commonwealth и Университета Лунд в Швеция доказаха, че генетиката играе значителна роля в резултата от нашите възрастни романтични отношения. През 2017 г. те проведоха експеримент, в който интервюираха осиновени деца, сравнявайки историята на развода им с тази на осиновителите и биологичните им родители. Експертите искаха да разберат дали неуспешните връзки на техните субекти са свързани със средата, в която са израснали, или с тяхната ДНК. В крайна сметка се установи, че склонността към развод е „биологична”, а генетичните фактори влияят върху „пренасянето на разводите от поколение на поколение”.

Постоянни кавги за домакински задължения, които никой не иска да поеме

Споровете за разпределението на домакинските задължения може да изглеждат като дреболия, защото са познати на много двойки, които живеят в един и същи район. Такива ситуации често се разиграват в хумористични телевизионни програми и се появяват в шеги. Тяхната типичност обаче не отменя факта, че постоянните кавги по домакински дела са сигнал за събуждане за всеки брак.
Според проучване на Харвардския университет от 2016 г., един от четирима американци казва, че „разликите по въпросите на домакинството“ са основната причина да решат да подадат молба за развод. Когато уморените съпрузи се връщат от работа, никой от тях, разбира се, не иска да изнесе боклука или да мие чиниите. Но тези неща просто трябва да бъдат направени от някой. Ако партньорите не успеят да се споразумеят за разпределението на домакинските задължения, тогава такива отношения практически нямат перспективи за развитие.

Липса на висше образование или по-високи доходи

Изследователи от Националния център за здравна статистика установиха, че близо 80% от жените с висше образование могат да очакват браковете им да продължат поне 20 години. Същата съдба очаква само 40% от жените със средно образование. Експертите са убедени, че резултатите са неразривно свързани с финансовата сигурност – свързаните с тях проучвания показват, че жените с бакалавърска степен са склонни да се чувстват по-финансово сигурни от тези без университетска степен. В резултат на това те са по-малко стресирани относно парите и могат да влагат повече усилия и енергия във взаимоотношенията.

Сърдечна честота над 100 удара в минута (по време на кавга с партньор)

Джон Готман е известен психолог, който е успял да разработи система, която ви позволява да кажете с 94 процента точност дали определена двойка ще се раздели в бъдеще или не. Той анализира много аспекти на взаимоотношенията – от детайлите на поведението на партньорите, завършвайки с тяхното емоционално и физическо състояние при общуване помежду си. По-специално той обърна голямо внимание на това как двойката решава конфликтни ситуации.
Според неговите открития, ако един партньор (или и двамата) по време на кавги често е толкова завладян от емоции, че престава да се контролира, това значително намалява вероятността от дългосрочна връзка. Когато това се случи, сърдечната честота надвишава 100 удара в минута и кръвното налягане се повишава. Така че силните разправии с крясъци и разбиване на чинии са добри само за киното. В реалния живот подобни ситуации изобщо не са обвити в ореол на романтика.

вижте още
{"ticker_effect":"slide-v","autoplay":"true","speed":3000,"font_style":"normal"}
„МИС ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ“

„МИС ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ“

Маргарет Тачър – Желязната Лейди

Маргарет Тачър – Желязната Лейди

HIWOMAN с приз на церемонията “Дизайнер на годината” 2024

HIWOMAN с приз на церемонията “Дизайнер на годината” 2024

Как ни въздействат цветовете

Как ни въздействат цветовете

Развитие на бебето: от раждането до първите стъпки

Развитие на бебето: от раждането до първите стъпки

Коледни празници още по-сладки с ANNA’S CHOCOLATES

Коледни празници още по-сладки с ANNA’S CHOCOLATES

Семейният живот превърна Камерън Диас от холивудска дива в типична домакиня

Семейният живот превърна Камерън Диас от холивудска дива в типична домакиня

Матю Пери търсеше любовта до последния си дъх – отиде на среща ден преди смъртта си

Матю Пери търсеше любовта до последния си дъх – отиде на среща ден преди смъртта си

Специалната тренировка на Мадона, която й позволява да остане слаба на 65 години

Специалната тренировка на Мадона, която й позволява да остане слаба на 65 години

Кобидо масаж – пътят към красотата и дълголетието

Кобидо масаж – пътят към красотата и дълголетието

Как се прави лимфодренажен масаж?

Как се прави лимфодренажен масаж?

6 често срещани грешки, които вредят на здравето и красотата на лицето

6 често срещани грешки, които вредят на здравето и красотата на лицето

9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си

9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си

Женското приятелство – проклятие или благословия

Женското приятелство – проклятие или благословия

Двама вкъщи: Да го вземем или не?..

Двама вкъщи: Да го вземем или не?..

Кронпринцеса Марта на Норвегия

Кронпринцеса Марта на Норвегия

Принц Хари и Меган Маркъл останаха без дом във Великобритания след решението на Чарлз III.

Принц Хари и Меган Маркъл останаха без дом във Великобритания след решението на Чарлз III.

Вече не е модерно: 5 антитенденции в грима

Вече не е модерно: 5 антитенденции в грима

6 популярни мита за зрението

6 популярни мита за зрението

5 правила за хранене, които ще ви помогнат да отслабнете без строги диети

5 правила за хранене, които ще ви помогнат да отслабнете без строги диети

{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"false","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"false","design":"design-1"}