SAMSONITE – Една невероятна история

Когато Джеси Шойдър основава Samsonite през 1910 г. в Денвър, пътуването е било запазено само за отбрани хора, имащи финансовата възможност да видят света. Вземайки предвид тази ексклузивност, пътуването е било цялостно луксозно преживяване – от метода за транспорт, през вниманието към обслужването, до аксесоарите, използвани за пренасянето на принадлежностите на човек. Като една от първите и оригинални марки в пътуването, Samsonite продължава да повишава нивото на своите изработки и да пази наследството и името си на иноватор през изминалите 112 години.

1910

Samsonite е основана през 1910 г. от предприемача от щата Колорадо (САЩ) Джеси Шойдър. Първоначалното наименование на компанията е Shwayder Trunk Manufacturing Company. По време на златната треска огромни маси от хора пътували от единия край на страната до другия в търсене на успех и Шойдър бързо разбрал какъв огромен потенциален пазар е производството на куфари и чанти.

От 1910г. е и първата реклама на производителя, която подчертава издръжливостта на продукцията. На нея Джеси Шойдър с тримата си братя и баща (с общо тегло приблизително 500кг.) стъпили върху дъска, поставена върху разтворен куфар Shwayder.

1940 – 1950

През 1941 г. е създадена първата колекция куфари с името SAMSONITE – Streamlite. Линията е специално за жени. Изработена от дърво и синтетичен материал, подобен на естествена кожа, мек на допир с изключително елегантна визия.

Streamline предизвиква голям интерес и през Втората Световна Война, марката вече е лидер на пазара в САЩ.

1950 – 1960

След края на войната популярността на марката стремглаво нараства. През този период Samsonite въвежда редица иновативни технологии. Тежкият  дървен корпус  отстъпва място на нов революционен материал – закален магнезий в комбинация с пластове целулоза.

1955 – 1958

Компанията представя Samsonite Ultralite – първият куфар от  ABS пластмаса. През този период производството на Samsonite за пръв път напуска пределите на САЩ и открива нова фабрика в Стафорд, Онтарио. Канадският клон на компанията развива пазара не само на север, но също доставя стоки и за Британия.

1960 – 1970

1960-та бе белязана от появата на въздушния транспорт, което дава възможност на милиони хора да пътуват свободно, както за работа, така и за забавление. Налице е  и моделът на Samsonite Silhouette, който е революционен по своята лекота и дизайн. Всички метални части на модела били вградени, а ключалките, интериорът и аксесоарите били изпълнени в един стил. Silhouette бил изключително удобен за полети, което му донесло голяма популярност и затвърдило лидерските позиции на Samsonite в сегмента.

1962 г.: Компанията е преименувана на “Samsonite Corporation” в чест на силния библейски герой Самсон.
1963 г. е открита фабриката в Оденарде, Белгия.

1970 -1980

Все повече хора могат да си позволят да пътуват, откривайки нови дестинации. Все по-популярен и необходим става куфарът за дълги разстояния. След внимателно проучване на потребностите и изискванията на туристите, Samsonite бързо разработва нови колекции ултра функционални куфари.

Така през 1972 г. компанията патентова куфар на две колела с прибираща се дръжка – истинска революция в индустрията на пътните чанти и аксесоари.

1980 – 1990

Мобилност е един от лозунгите на забързания живот на 80-те години на миналия век. С падането на Берлинската стена се откриват нови хоризонти за бизнес и почивка. Светът се променя пред нашите очи и представя нови изисквания за модерно пътуване. Samsonite са винаги сензитивни за промените на пазара, разработват  модел Oyster – първият куфар с три точки на заключване. 

Лек, удобен и устойчив, съчетал елегантен дизайн с ярка палитра, куфар, който напълно отговаря на изискванията на съвременния пътуващ. Oyster бързо става най-продаваният модел в света за две десетилетия!

1990 – 2000

Samsonite продължават  да търсят път към нови пазари, като изненадват всеки път пътуващите с нови технологични постижения в производството на куфари, пътни чанти и аксесоари.
1991 г.: Samsonite стъпва на българския пазар чрез търговска компания „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД. Първият представителен магазин се открива във вид на щанд в „тогавашния“ ЦУМ и прави фурор сред потребителите. За пръв път българинът чува за системи като „upside down“ – такъв куфар не може да се отваря, когато е „надолу с главата“, т.е. когато логото му е с обърнат надпис; куфар-амфибия, който може да послужи и за спасителен пояс; аларма срещу крадци за дипломатическо куфарче, а рекламите по това време представят как крушенец в джунглата се спасява, „затъквайки“ устата на нападналия го крокодил със своя пътен куфар SAMSONITE.
1993 г.: Нова концепция за ръчен багаж насочен към  женската аудитория.

През 1997 г. марката представя и първия си спинер – куфар на четири колела, с който придвижването е по-плавно и лесно. Модният  термин идва от английската дума Spin – въртя се.

2000 – 2010

В новия век Samsonite е корпорация, за която работят 8000 служители в над 30 локации по света. Марката вече се е превърнала в еталон за качество и иновативност. Дизайнът отдавна е заел решаваща роля в производството на куфари и това е видно от ангажирането на световно известни дизайнериAlexander McQueen, Viktor&Rolf, Marc Newson в разработването на колекция „Black Label“ на марката.

От 2000 г. до 2010 г.: Samsonite въвежда редица иновативни технологии: през 2000 г. първият алуминиев продукт; през 2001 г. първият куфар с широка, издърпваща се дръжка; през 2003 г. първият мек куфар на четири колела, който предлага по-голяма устойчивост и мобилност; през 2005 г. първият куфар с кодова ключалка; през 2008 г. колекция Cosmolite, произведена чрез революционния Curv материал – най-лекият и устойчив куфар създаван някога; през 2010 г. колекция B-Lite – най-леката серия куфари на Samsonite, благодарение на уникалния си дизайн.

2010

2010-та е и годината, в която Cosmolite е отличен с престижната  награда „Red Dot Design Award“ в категория „Най-доброто от най-добрите 2010“. По този повод компанията пуска на пазара ограничен брой куфари Cosmolite в цвят злато.
2011 г. Нова технология в производството на куфари –  „Advanced Hybrid Technology“ – комбинация от твърд и мек куфар , включваща колекциите Cordoba Duo и Sahora Regeneration.
2012г. Създадена е S’Cure колекция от изключително лек полипропилен, благодарение на революционния материал наречен Flowlite, а през 2013 г. Cosmolite става дори още по-лек, благодарение на усъвършенстваната Curv технология, само 1,8кг. За спинер 55см.

2014 г. Samsonite представи Lite-Locked пионер в олекотените колекции с три точки на заключване от Curv материал, най-сигурния и лек куфар създаван до момента.

БЪЛГАРИЯ

„А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД е търговска компания, стартирала дейността си още през 1990 година. През 1991 г. става официален оторизиран представител за територията на България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE. Тогава, първият представителен магазин се открива във вид на щанд в „тогавашния“ ЦУМ и прави фурор сред потребителите. За пръв път българинът чува за системи като „upside down“ – такъв куфар не може да се отваря когато е „надолу с главата“, т.е. когато логото му е с обърнат надпис; куфар-амфибия, който може да послужи и за спасителен пояс; аларма срещу крадци за дипломатическо куфарче, а рекламите по това време представят как крушенец в джунглата се спасява, „затъквайки“ устата на нападналия го крокодил със своя пътен куфар SAMSONITE.

Днес, повече от 27 години по-късно, „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД продължава да е единствен лицензиран представител на марката. Разполага с развити, както дистрибуционна, така и собствена мрежа от магазини, като продава в над повече от 30 точки в страната. Собствени магазини има в София, Варна, Пловдив и Бургас. В България производство на артикули с марката на SAMSONITE няма.

Административната част, складовата и ремонтна база, наред с изложбен център с площ над 1,500 кв.м. се намира на бул. „Климент Охридски“ 150 в град София.

Контакти на отдел SAMSONITE:  +359 89 688 84 94 от понеделник до петък 8:30 – 17:30 часа

https://www.samsonitebg.com/
https://www.facebook.com/samsonite.bg
https://twitter.com/Samsonitebg

https://www.pinterest.com/samsonitebg/

https://www.instagram.com/samsonitebulgaria/
https://www.youtube.com/channel/UCYONi8E2FhYBsfxHTlICUbg

вижте още
{"ticker_effect":"slide-v","autoplay":"true","speed":3000,"font_style":"normal"}
Как ни въздействат цветовете

Как ни въздействат цветовете

Развитие на бебето: от раждането до първите стъпки

Развитие на бебето: от раждането до първите стъпки

Коледни празници още по-сладки с ANNA’S CHOCOLATES

Коледни празници още по-сладки с ANNA’S CHOCOLATES

Семейният живот превърна Камерън Диас от холивудска дива в типична домакиня

Семейният живот превърна Камерън Диас от холивудска дива в типична домакиня

Матю Пери търсеше любовта до последния си дъх – отиде на среща ден преди смъртта си

Матю Пери търсеше любовта до последния си дъх – отиде на среща ден преди смъртта си

Специалната тренировка на Мадона, която й позволява да остане слаба на 65 години

Специалната тренировка на Мадона, която й позволява да остане слаба на 65 години

Кобидо масаж – пътят към красотата и дълголетието

Кобидо масаж – пътят към красотата и дълголетието

Как се прави лимфодренажен масаж?

Как се прави лимфодренажен масаж?

6 често срещани грешки, които вредят на здравето и красотата на лицето

6 често срещани грешки, които вредят на здравето и красотата на лицето

9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си

9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си

Женското приятелство – проклятие или благословия

Женското приятелство – проклятие или благословия

Двама вкъщи: Да го вземем или не?..

Двама вкъщи: Да го вземем или не?..

Кронпринцеса Марта на Норвегия

Кронпринцеса Марта на Норвегия

Принц Хари и Меган Маркъл останаха без дом във Великобритания след решението на Чарлз III.

Принц Хари и Меган Маркъл останаха без дом във Великобритания след решението на Чарлз III.

Вече не е модерно: 5 антитенденции в грима

Вече не е модерно: 5 антитенденции в грима

6 популярни мита за зрението

6 популярни мита за зрението

5 правила за хранене, които ще ви помогнат да отслабнете без строги диети

5 правила за хранене, които ще ви помогнат да отслабнете без строги диети

Как да разпознаем психологическия насилник в началото на връзката

Как да разпознаем психологическия насилник в началото на връзката

Конфликти в двойката: 3 признака, че искаме невъзможното от партньора

Конфликти в двойката: 3 признака, че искаме невъзможното от партньора

Как да изберем дрехи за жена с тяло тип круша

Как да изберем дрехи за жена с тяло тип круша

{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"false","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"false","design":"design-1"}