SAMSONITE – Една невероятна история

Когато Джеси Шойдър основава Samsonite през 1910 г. в Денвър, пътуването е било запазено само за отбрани хора, имащи финансовата възможност да видят света. Вземайки предвид тази ексклузивност, пътуването е било цялостно луксозно преживяване – от метода за транспорт, през вниманието към обслужването, до аксесоарите, използвани за пренасянето на принадлежностите на човек. Като една от първите и оригинални марки в пътуването, Samsonite продължава да повишава нивото на своите изработки и да пази наследството и името си на иноватор през изминалите 112 години.

1910

Samsonite е основана през 1910 г. от предприемача от щата Колорадо (САЩ) Джеси Шойдър. Първоначалното наименование на компанията е Shwayder Trunk Manufacturing Company. По време на златната треска огромни маси от хора пътували от единия край на страната до другия в търсене на успех и Шойдър бързо разбрал какъв огромен потенциален пазар е производството на куфари и чанти.

От 1910г. е и първата реклама на производителя, която подчертава издръжливостта на продукцията. На нея Джеси Шойдър с тримата си братя и баща (с общо тегло приблизително 500кг.) стъпили върху дъска, поставена върху разтворен куфар Shwayder.

1940 – 1950

През 1941 г. е създадена първата колекция куфари с името SAMSONITE – Streamlite. Линията е специално за жени. Изработена от дърво и синтетичен материал, подобен на естествена кожа, мек на допир с изключително елегантна визия.

Streamline предизвиква голям интерес и през Втората Световна Война, марката вече е лидер на пазара в САЩ.

1950 – 1960

След края на войната популярността на марката стремглаво нараства. През този период Samsonite въвежда редица иновативни технологии. Тежкият  дървен корпус  отстъпва място на нов революционен материал – закален магнезий в комбинация с пластове целулоза.

1955 – 1958

Компанията представя Samsonite Ultralite – първият куфар от  ABS пластмаса. През този период производството на Samsonite за пръв път напуска пределите на САЩ и открива нова фабрика в Стафорд, Онтарио. Канадският клон на компанията развива пазара не само на север, но също доставя стоки и за Британия.

1960 – 1970

1960-та бе белязана от появата на въздушния транспорт, което дава възможност на милиони хора да пътуват свободно, както за работа, така и за забавление. Налице е  и моделът на Samsonite Silhouette, който е революционен по своята лекота и дизайн. Всички метални части на модела били вградени, а ключалките, интериорът и аксесоарите били изпълнени в един стил. Silhouette бил изключително удобен за полети, което му донесло голяма популярност и затвърдило лидерските позиции на Samsonite в сегмента.

1962 г.: Компанията е преименувана на “Samsonite Corporation” в чест на силния библейски герой Самсон.
1963 г. е открита фабриката в Оденарде, Белгия.

1970 -1980

Все повече хора могат да си позволят да пътуват, откривайки нови дестинации. Все по-популярен и необходим става куфарът за дълги разстояния. След внимателно проучване на потребностите и изискванията на туристите, Samsonite бързо разработва нови колекции ултра функционални куфари.

Така през 1972 г. компанията патентова куфар на две колела с прибираща се дръжка – истинска революция в индустрията на пътните чанти и аксесоари.

1980 – 1990

Мобилност е един от лозунгите на забързания живот на 80-те години на миналия век. С падането на Берлинската стена се откриват нови хоризонти за бизнес и почивка. Светът се променя пред нашите очи и представя нови изисквания за модерно пътуване. Samsonite са винаги сензитивни за промените на пазара, разработват  модел Oyster – първият куфар с три точки на заключване. 

Лек, удобен и устойчив, съчетал елегантен дизайн с ярка палитра, куфар, който напълно отговаря на изискванията на съвременния пътуващ. Oyster бързо става най-продаваният модел в света за две десетилетия!

1990 – 2000

Samsonite продължават  да търсят път към нови пазари, като изненадват всеки път пътуващите с нови технологични постижения в производството на куфари, пътни чанти и аксесоари.
1991 г.: Samsonite стъпва на българския пазар чрез търговска компания „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД. Първият представителен магазин се открива във вид на щанд в “тогавашния” ЦУМ и прави фурор сред потребителите. За пръв път българинът чува за системи като “upside down” – такъв куфар не може да се отваря, когато е “надолу с главата”, т.е. когато логото му е с обърнат надпис; куфар-амфибия, който може да послужи и за спасителен пояс; аларма срещу крадци за дипломатическо куфарче, а рекламите по това време представят как крушенец в джунглата се спасява, “затъквайки” устата на нападналия го крокодил със своя пътен куфар SAMSONITE.
1993 г.: Нова концепция за ръчен багаж насочен към  женската аудитория.

През 1997 г. марката представя и първия си спинер – куфар на четири колела, с който придвижването е по-плавно и лесно. Модният  термин идва от английската дума Spin – въртя се.

2000 – 2010

В новия век Samsonite е корпорация, за която работят 8000 служители в над 30 локации по света. Марката вече се е превърнала в еталон за качество и иновативност. Дизайнът отдавна е заел решаваща роля в производството на куфари и това е видно от ангажирането на световно известни дизайнериAlexander McQueen, Viktor&Rolf, Marc Newson в разработването на колекция “Black Label” на марката.

От 2000 г. до 2010 г.: Samsonite въвежда редица иновативни технологии: през 2000 г. първият алуминиев продукт; през 2001 г. първият куфар с широка, издърпваща се дръжка; през 2003 г. първият мек куфар на четири колела, който предлага по-голяма устойчивост и мобилност; през 2005 г. първият куфар с кодова ключалка; през 2008 г. колекция Cosmolite, произведена чрез революционния Curv материал – най-лекият и устойчив куфар създаван някога; през 2010 г. колекция B-Lite – най-леката серия куфари на Samsonite, благодарение на уникалния си дизайн.

2010

2010-та е и годината, в която Cosmolite е отличен с престижната  награда „Red Dot Design Award“ в категория „Най-доброто от най-добрите 2010“. По този повод компанията пуска на пазара ограничен брой куфари Cosmolite в цвят злато.
2011 г. Нова технология в производството на куфари –  „Advanced Hybrid Technology“ – комбинация от твърд и мек куфар , включваща колекциите Cordoba Duo и Sahora Regeneration.
2012г. Създадена е S’Cure колекция от изключително лек полипропилен, благодарение на революционния материал наречен Flowlite, а през 2013 г. Cosmolite става дори още по-лек, благодарение на усъвършенстваната Curv технология, само 1,8кг. За спинер 55см.

2014 г. Samsonite представи Lite-Locked пионер в олекотените колекции с три точки на заключване от Curv материал, най-сигурния и лек куфар създаван до момента.

БЪЛГАРИЯ

„А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД е търговска компания, стартирала дейността си още през 1990 година. През 1991 г. става официален оторизиран представител за територията на България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE. Тогава, първият представителен магазин се открива във вид на щанд в „тогавашния“ ЦУМ и прави фурор сред потребителите. За пръв път българинът чува за системи като “upside down” – такъв куфар не може да се отваря когато е „надолу с главата“, т.е. когато логото му е с обърнат надпис; куфар-амфибия, който може да послужи и за спасителен пояс; аларма срещу крадци за дипломатическо куфарче, а рекламите по това време представят как крушенец в джунглата се спасява, „затъквайки“ устата на нападналия го крокодил със своя пътен куфар SAMSONITE.

Днес, повече от 27 години по-късно, „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД продължава да е единствен лицензиран представител на марката. Разполага с развити, както дистрибуционна, така и собствена мрежа от магазини, като продава в над повече от 30 точки в страната. Собствени магазини има в София, Варна, Пловдив и Бургас. В България производство на артикули с марката на SAMSONITE няма.

Административната част, складовата и ремонтна база, наред с изложбен център с площ над 1,500 кв.м. се намира на бул. „Климент Охридски“ 150 в град София.

Контакти на отдел SAMSONITE:  +359 89 688 84 94 от понеделник до петък 8:30 – 17:30 часа

https://www.samsonitebg.com/
https://www.facebook.com/samsonite.bg
https://twitter.com/Samsonitebg

https://www.pinterest.com/samsonitebg/

https://www.instagram.com/samsonitebulgaria/
https://www.youtube.com/channel/UCYONi8E2FhYBsfxHTlICUbg

вижте още
{"ticker_effect":"slide-v","autoplay":"true","speed":3000,"font_style":"normal"}
6 често срещани грешки, които вредят на здравето и красотата на лицето

6 често срещани грешки, които вредят на здравето и красотата на лицето

9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си

9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си

Женското приятелство – проклятие или благословия

Женското приятелство – проклятие или благословия

Двама вкъщи: Да го вземем или не?..

Двама вкъщи: Да го вземем или не?..

Кронпринцеса Марта на Норвегия

Кронпринцеса Марта на Норвегия

Принц Хари и Меган Маркъл останаха без дом във Великобритания след решението на Чарлз III.

Принц Хари и Меган Маркъл останаха без дом във Великобритания след решението на Чарлз III.

Вече не е модерно: 5 антитенденции в грима

Вече не е модерно: 5 антитенденции в грима

6 популярни мита за зрението

6 популярни мита за зрението

5 правила за хранене, които ще ви помогнат да отслабнете без строги диети

5 правила за хранене, които ще ви помогнат да отслабнете без строги диети

Как да разпознаем психологическия насилник в началото на връзката

Как да разпознаем психологическия насилник в началото на връзката

Конфликти в двойката: 3 признака, че искаме невъзможното от партньора

Конфликти в двойката: 3 признака, че искаме невъзможното от партньора

Как да изберем дрехи за жена с тяло тип круша

Как да изберем дрехи за жена с тяло тип круша

Страхове, поради които жените избягват брака

Страхове, поради които жените избягват брака

1 Октомври – Международен ден на възрастните хора

1 Октомври – Международен ден на възрастните хора

Амал и Джордж Клуни –  домакини на гала вечерта на наградите “Алби” в Ню Йорк

Амал и Джордж Клуни – домакини на гала вечерта на наградите “Алби” в Ню Йорк

5 основни причини, поради които жената трябва сама да печели пари

5 основни причини, поради които жената трябва сама да печели пари

Топ 10 маски за ясен контур на лицето

Топ 10 маски за ясен контур на лицето

Знаменитости, които страдат от паник атаки – вижте как се справят с тях

Знаменитости, които страдат от паник атаки – вижте как се справят с тях

4 типа жени, при които бившите често се връщат

4 типа жени, при които бившите често се връщат

36 факта за скандалната кралица Лейди Гага

36 факта за скандалната кралица Лейди Гага

{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"false","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"false","design":"design-1"}