ЯЙЦА ПО БЕНЕДИКТИНСКИ

ЯЙЦА ПО БЕНЕДИКТИНСКИ

2 кръгли хлебчета
4 яйца
8 парченца бекон
½ връзка магданоз за поръсване

За сос Холандез:
2 жълтъка
80 грама краве масло
1 супена лъжица лимонов сок
¼ чаена лъжица бял пипер

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за яйца по бенедиктински е приготвянето на сос Холандез. Как се приготвя сос Холандез? Разбивате на водна баня жълтъците, след което добавяте към тях 1 супна лъжица хладка вода, лимоновия сок, ½ чаена лъжица сол и белия пипер и разбърквате, като накрая добавяте и кравето масло. Разбърквате до получаване на гладък сос.

В нагрят тиган, най-добре с незалепващо покритие, без мазнина поставяте парченцата бекон и ги запичате докато придобият лек хрупкав загар. Вместо бекон може да ползвате и шунка. Разрежете хлебчетата на две и ги изпечете за кратко в същия тиган. В оригиналната рецепта, за приготвянето на яйца по бенедиктински се ползвате английски мъфини, а английските мъфини не са мъфини, такива, каквито ние ги познаваме, а малки хлебчета, затова и вие спокойно може да замените английските мъфини с кръгли хлебчета.

Яйцата по бенедиктински се приготвят с поширани яйца, точно както поширате яйцата, когато приготвяте яйца по панагюрски. За да поширате яйцата слагате вода да заври, като добавяте към нея 1 супена лъжица оцет. След като заври разбърквате с лъжица, за да се получи “водовъртеж” в тенджерката и пускате в него едно по едно яйцата. Варите 2-3 минути и ги изваждате с решетъчна лъжица. Целта е яйцата да останат рохки, затова внимавайте да не ги преварите.

“Сглобявате” яйцата по бенедиктински като върху всяка половинка от хлебчетата поставите препечен бекон, върху него поширано яйце и накрая ги залеете със сос Холандез. Преди сервиране може да поръсите със ситно нарязан магданоз.

ОЩЕ РЕЦЕПТИ: